Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Maddi hasarlı trafik kazası durumunda, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması zorunludur. Sigorta işlemleri için çok önemli olan bu tutanakta kazaya dahil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı şarttır.

Tutanak hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve imzalanır.

  • 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi, saati ve yeri yazılır.
  • 3 numaralı alana varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri yazılır.
  • 4, 5 ve 6 numaralı alanları iki taraf da kendi sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri ile ayrı ayrı doldurur.
  • 7 numaralı alandaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur. (Bu alanı doldurmak zorunlu olmayıp, sadece sigorta şirketlerinin kazayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.)
  • 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurulur.
  • 9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir.
  • 10 numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.
  • 11 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazarlar.
  • Son olarak 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılır.

İkiden fazla araç kaza yaparsa birden fazla tutanak kullanılabilir. Her iki tutanak aynı şekilde doldurulur ve imzalanır.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza Tespit Tutanağı, yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında, durumu kayıt altına alabilmek için polise veya sigorta şirketine gerek kalmadan kaza yapan kişilerin aralarında anlaşarak düzenlediği tutanaktır. Kaza Tespit Tutanağı 01.04.2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tutanak sayesinde trafikteki beklemeler ve zaman kayıpları azaldı. Bunun yanı sıra kaza yapan kişiler tutanaklarını online olarak takip edebiliyor.
Tutanak hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve bu kişiler tarafından imzalanır. Tutanağa her iki tarafın da görüşleri yazılır. Kazayı farklı açılardan, araçları kıpırdatmadan fotoğraflamak da faydalı olur.

İçeriği beğendiniz mi? Hemen puan verin.

 

0 / 5 0

Your page rank:

[contact-form-7 id="1287"]